Pravilna izbira prosojne kritine za vaš nadstrešek

Prehod sončne energije pri polikarbonatnih ploščah
 
Toplotno prehodnost večslojnih polikarbonatnih plošč pogosto zamenjamo za prehod sončne energije. Toplotna prehodnost plošč ali U-vrednost se niža z debelino plošče in številom slojev. To pomeni debelejša kot je plošča in več kot ima slojev, bolj je izolativna oziroma manj toplote izpusti iz zaprtega prostora.

Prehod sončne energije pa nam pove koliko sončne energije plošča spusti v prostor. Nižja kot je g-vrednost, nižji je prehod sončne energije in manjše je segrevanje.

Prehod energije v prostor ni toliko odvisen od debeline plošče kot od njene barve. Kadar želimo čim bolj zmanjšati vročino pod nadstreškom uporabimo t.i. solar control plošče, ki zaustavijo tudi več kot 50 % IR žarkov, zaradi česar je temperatura pod nadstreškom nižja in bivanje pod njim udobnejše ter prijetnejše. Pri Termotomu imamo v ta namen atermične, solar control večslojne polikarbonatne plošče v sivi barvi.
 
Določeno stopnjo sence nudijo tudi opalne, rjave in sive plošče. Temnejša kot je plošča, več toplote zadrži.

Pri polikarbonatnem steklu, ki je alternativa lepljenemu kaljenemu steklu največ sence ustvari mlečna / opal plošča. Medtem ko pri valovitki Diamond tonirano rjava.