Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med večslojnimi polikarbonatnimi ploščami LEXAN in enoslojnimi polikarbonatnimi ploščami EXELL D?

Odgovor

Večslojne polikarbonatne plošče LEXAN so izjemno lahek, svetlobno prepusten in dvostransko UV zaščiten material, ki je odporen na udarce ter nudi dobro toplotno izolacijo. Plošče so sestavljene iz več slojev in so idealne za strešne kritine in druge zasteklitve kot so rastlinjaki, zimski vrtovi, svetlobne kupole, športni objekti, trgovski centri in nadstešnice.

Enoslojne polikarbonatne plošče EXELL D se na prvi pogled ne razlikujejo od stekla, vendar so od njega bistveno lažje. So prav tako obojestransko UV zaščitene, visoko odporne na vremenske vplive in izredno vzdržljive na udarce. Primerne so za ravne in ločne nadstrešnice, kupole, protihrupne ograje in različne varnostne steklitve.

Katere debeline polikarbonatnih plošč Lexan so primerne za prekritje nadstrešnice?

Odgovor

V kolikor se boste odločili za večslojne polikarbonatne plošče LEXAN, se ponavadi uporablja 10 ali 16mm debele plošče, odvisno od podkonstrukcije. V primeru enoslojnih polikarbonatnih plošč EXELL D, pa 6 ali 8mm. Zopet debelino priporočamo glede na gostoto konstrukcije. Vedno se ravnamo v skladu z navodili proizvajalca, zato prosimo, da se pred izbiro plošče posvetujte z našim tehničnim oddelkom.

Ali obstajajo poleg prozorne tudi druge barve plošč?

Odgovor

Večslojne polikarbonatne plošče LEXAN so na voljo tudi v opalni, venetian in transparentno rjavi oziroma bronze barvi. Enoslojne polikarbonatne plošče EXELL D pa so na zalogi v prozorni barvi. Za opalno in bronze barvo pa prosimo, da pred naročilom preverite pogoje dobave.

Ali so polikarbonatne plošče LEXAN odporne na UV žarke in druge vremenske nevšečnosti, ko je na primer toča?

Odgovor

Plošče so obojestransko zaščitene proti škodljivim vplivom UV-žarkov, zato ostane kvaliteta plošč LEXAN nespremenjena kljub stalni izpostavljenosti sončnim žarkom in dežju. Plošče so izredno odporne proti toči, prenašajo pa tudi snežne in vetrovne obremenitve. Zagotovljena je dolgoletna odpornost na vremenske vplive. Plošče imajo 10 letno omejeno garancijo po pogojih proizvajalca proti razbitju, prekomernemu rumenenju in izgubi svetlobe prepustnosti.

Kakšnih dimenzij so plošče in ali jih razrežete na želene dimenzije?

Odgovor

Standardna dimenzija večslojnih polikarbonatnih LEXAN plošč je 2100×6000mm, nekateri tipi plošč pa so dobavljivi tudi v dimenzijah 2100×7000 mm, 2100×9000 mm, 1250×6000 mm in 1250×7000 mm – odvisno od debeline in barve. Dimenzija enoslojnih polikarbonatnih plošč pa je 2050×3050 mm.
Pri večjih naročilih, lahko dobavimo tudi nestandardne dimenzije.
Plošče tudi razrežemo na želene dimenzije in v kolikor je ostanek dovolj velik, ga tudi obdržimo.

Kje kupim pritrdilni in montažni material?

Odgovor

Z namenom, da našim kupcem ponudimo popolno storitev, sodelujemo s proizvajalci aluminijastih profilov ter gumi tesnil. Vijaki, protiprašni trakovi, silikoni in ostali pomožni materiali dopolnjujejo ponudbo, tako da lahko kupec dobi ves material, ki ga potrebuje za nadstrešek na enem mestu.

Kako naj pripravim konstrukcijo?

Odgovor

Konstrukcije so lahko lesene ali kovinske, prilagojenih dimenzij in barv. Preden se lotite izdelave konstrukcije nas lahko pokličete in z veseljem vam bomo dali uporabne nasvete kako pripraviti konstrukcijo, da bodo plošče LEXAN čimbolj izkoriščene in da razmaki med nosilci ne bodo preveliki.

Lahko pa podamo nekaj osnovnih usmeritev. Minimalni priporočeni naklon konstrukcije je vsaj 5° ali 9 %.
Priporočena medosna razdalja glede na Tehnična navodila proizvajalca plošč, v kolikor so podporni nosilci postavljeni vzdolžno ter pri obremenitvi 1400 N/m2, je za Lexan večslojne plošče debeline 10 mm ta razmak 545 mm, ter za debelino večslojne Lexan plošče 16 mm je priporočeni razmak 750 mm.

Kdo mi lahko montira LEXAN plošče?

Odgovor

Nudimo vam montažo s svojimi monterji in pooblaščenimi zunanjimi izvajalci. V kolikor se boste montaže polikarbonatnih plošč LEXAN lotili sami, se prosimo pri nas pozanimajte o detajlih montaže. Z veseljem vam bomo svetovali.

Kakšno garancijo imajo polikarbonatne plošče Lexan?

Odgovor

Plošče LEXAN imajo 10 letno omejeno garancijo po pogojih proizvajalca proti razbitju, prekomernemu rumenenju in izgubi svetlobe prepustnosti. O podrobnostih garancije se pozanimajte v komercialnem oddelku na telefonski številki 01 759 12 10.

Je res, da polikarbonatne plošče pokajo (zvočni efekt)?

Odgovor

Lastnost plastike je, da se toplotno razteza in to raztezanje, v povezavi s trenjem med ploščo in konstrukcijo, povzroča neprijetne zvoke - pokanje. Poka torej trenje in ne plošča. Zvok se po ploščah prenaša in se pri votlih ploščah še ojača. Koliko se bo plošča raztezala je odvisno od dolžine plošč in od temperaturne razlike, na kar vpliva tudi barva plošč. Splošno znano je, da se rjave plošče raztezajo bistveno bolj, kot bele, saj se na soncu bolj in hitreje segreje temno telo. Velikokrat je izrazito pokanje tudi posledica nepravilne montaže. Ker je nekaterim to zelo moteče, jim lahko damo nekaj nasvetov, kako bi to nevšečnost v veliki meri ublažili.

Kako ublažiti neprijetno pokanje (zvočni efekt)?

Odgovor

Najprej je potrebno raztezanje omogočiti, kar pomeni, da se luknje za vijake skozi ploščo vrtajo z nekaj mm večjim svedrom kot je vijak (vsaj 3 mm večjim, v primeru rjave kritine pa še kak mm več), pri vijačenju pa se ne sme preveč stisniti plošč. Vijačimo le toliko, da se podložke ne da več prostoročno zasukat. V kolikor ste tudi pritrdilni material kupili pri nas, ste dobili podložke za vijake premera 30 mm in tudi gumijasta podložka je bolj mehka, kot običajna v tehničnih trgovinah. Ko smo omogočili raztezanje, pa moremo ublažiti še trenje med konstrukcijo in kritino. Delno smo to storili že z mehkejšo gumi podložko in manjšim pritiskom vijačenja. Delno pa ublažimo trenje, če podložimo gumo ali filc tudi pod ploščo. Ena rešitev je, da podlagamo po celi dolžini nosilca po vseh nosilcih. Hitrejša in cenejša rešitev pa je, da podložimo samo pri vijakih gumijasto podložko fi 30 mm, da preprečimo direkten stik med ploščo in konstrukcijo.

Je res, da večslojne plošče sčasoma postanejo grde in se v njih naberejo alge?

Odgovor

Alge se v ploščah pojavijo zaradi nepravilne montaže. Zelo pomembno je pravilno zaključevanje plošč in ustrezen naklon, način zaključevanja je podrobno opisan v Navodilih za montažo. Brez zaključevanja se v ploščah poleg alg pojavi še druga umazanija in žuželke.

Kljub temu, da smo plošče zaključili, se je v njih pojavila voda. Kaj storiti?

Odgovor

Občasno rosenje v celicah je normalen pojav pri celičnih kritinah. Vlaga v zraku, ki je v celicah, se pri spremembi temperature spreminja v vodne kapljice. Odvečna vlaga v obliki kapljic pri ustreznem naklonu odteče skozi perforiran protiprašni trak v drenažni kanal ALU U odkapnega profila. Ta proces nenehno poteka, saj se vlaga v zraku, ki je v celicah, želi izenačiti s tisto zunaj. Pogosto se stori napaka, da se ALU U odkapni profil napolni s silikonskim tesnilom in s tem zamaši drenažni kanal, ali pa se spodaj zalepi protiprašni trak brez perforacije. V tem primeru stoji voda v celicah in ker ne more odteči, se pojavijo notri alge in zamažejo celice. Pomembno je tudi, da zgornji rob med ALU U odkapnim profilom in ploščo zatesnimo s kvalitetnim silikonskim tesnilom in tako deževnici preprečimo zatekanje v profil. 

Kaj storiti, če slučajno odpade ALU U odkapni profil?

Odgovor

Pri letnem vizualnem periodičnem pregledu, ki se ga po navadi opravi spomladi, preverite stanje ALU U odkapnih profilov, pri katerih obstaja možnost, da jih večje količine snega ali žleda snamejo iz plošč. Pri snegu na strehi je potrebno paziti še na previs snega čez konec strehe, saj lahko zaradi počasnega lezenja snega nastane snežni previs, ki lahko povzroči izpad ALU U odkapnika s plošče. Snežni previs morate obvezno odstranjevati z nadstreška. V primeru izpada odkapnika je potrebno le tega čim prej vrniti na ploščo in po potrebi zamenjati protiprašni trak. Opcija je tudi uporaba ALU zaključka.

Ali lahko večslojno polikarbonatno ploščo obrnemo prečno?

Odgovor

Ne, v vseh primerih mora biti plošča Lexan Thermoclear nameščena tako, da zračni kanali tečejo v smeri padca. Na ta način je omogočeno lažje sušenje kondenza.

Pošlji vprašanje